Opiskelijalle

Opiskeluun usein sisältyy paljon yhtäjaksoista istumista. Niin kroppa kuin mielikin virkistyvät, kun nouset välillä tuolilta ylös ja laitat veren kiertämään.

Arkeen voi lisätä liikettä monin eri tavoin. Lue vinkit alta ja poimi käyttöön itsellesi sopivat keinot!

Tauota opiskelua

  • Vaihtele työasentoa. Pyri ylläpitämään hyvää ryhtiä ja vaihda silloin tällöin istuma-asentoa. Valitse välillä istuimeksi jumppapallo tai työskentele seisten. Seisomatyöpisteen voit tehdä myös itse nostamalla esimerkiksi tuolin työpöydän päälle.
  • Tauota istumista ja jaloittele säännöllisesti. Hae välillä kuppi kahvia, käy lyhyellä happihyppelyllä tai tyhjennä vaikka tiskikone etäopiskelun lomassa – mikä vaan saa sinut nousemaan tuolilta.
  • Ajasta tauot. Jos istumisen tauottaminen meinaa helposti unohtua, voit laittaa ajastimen soimaan esimerkiksi tunnin välein tauon merkiksi. Jos käytät opiskelun tauottamiseen Pomodoro-tekniikkaa, hyödynnä tauot kevyeen liikuskeluun.
  • Tee lyhyt taukojumppa. Keksi liikkeet itse, katso mallia YouTubesta tai hyödynnä taukoliikuntasovelluksia.
  • Seuraa opetusta mahdollisuuksien mukaan liikkuen. Etäluentoja, luentotallenteita, äänikirjoja, podcasteja ja muita opetusmateriaaleja voi kuunnella vaikkapa ulkona kävellessä. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Kulje matkat aktiivisesti

  • Kulje lyhyet matkat pyörällä tai kävellen. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa kulkea koulumatkat ja kauppareissut kävellen tai polkupyörällä –  askelia ja kilometrejä kertyy huomaamatta.
  • Seiso julkisessa liikenteessä. Myös bussilla, metrolla tai raitiovaunulla matkustaessa voi vähentää päivittäisen istumisen määrää, kun seisoo muutaman pysäkinvälin istumisen sijaan.
  • Valitse portaat. Valitse portaat hissin sijaan – vaikka edes alaspäin kulkiessa.

Pysy aktiivisena myös vapaa-ajalla

  • Keksi kivaa tekemistä sohvan ulkopuolella. Esimerkiksi telkkarin katsominen ja lukeminen ovat rentouttavaa ajanvietettä, mutta välillä on hyvä saada liikettä myös iltaisin ja viikonloppuisin. Liikkumisen ei tarvitse välttämättä tarkoittaa liikunnan harrastamista, vaan esimerkiksi maalaaminen seisten, valokuvaaminen ja kokkailu lisäävät jo liikettä istumiseen verrattuna. Kavereiden kanssa voi olla kiva vaihtaa kuulumisia yhdessä ulkoillen tai käydä vaikkapa pelaamassa biljardia.

fiFinnish